Wild krijgt plek in culinaire identiteit van Nederland

Geplaatst op

Op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam tekenden Monique Mulder, bestuurder van Dutch Cuisine, en Laurens Hoedemaker, directeur van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, op maandag 17 september een samenwerkingsovereenkomst. Met deze ondertekening onderkennen beide partijen het belang van de aanwezigheid van wild als onderdeel van de Nederlandse culinaire identiteit.

Omdat wild geschoten door jagers beantwoordt aan de criteria van Dutch Cuisine en omdat de standpunten van de Jagersvereniging daarbij aansluiten is samenwerking een logische stap. Daarbij kan gedacht worden aan het scholen van koks in opleiding over de herkomst, leefomstandigheden en bereiding van Nederlandse wildsoorten maar ook de organisatie van kennissessies voor beleidsmakers over de omgang en verwerking van succesvolle wildsoorten behoren tot de mogelijkheden.

Monique Mulder is content met de samenwerkingsovereenkomst: ‘Door onze vruchtbare grond komen er in Nederland meerdere wildsoorten voor die het erg goed doen. Het raakt mij persoonlijk als ik mensen hoor spreken over ganzen als plaagdieren bijvoorbeeld. Veel liever zou ik willen praten over ‘overvloed’ van deze soort. Door samen te werken met de deskundige medewerkers en leden van de Jagersvereniging kan Dutch Cuisine het gesprek over de herwaardering van wild agenderen bij beleidsmakers en beslissingnemers.’

Ook Laurens Hoedemaker is verheugd over de samenwerking. ‘Wild uit de vrije natuur wordt al sinds jaar en dag in Nederland gegeten. Dat dit een plek krijgt binnen Dutch Cuisine, in onze Nederlandse culinaire identiteit, is eigenlijk heel vanzelfsprekend. Ik ben dan ook zeer verheugd dat Dutch Cuisine ons benaderd heeft met het verzoek tot samenwerking en zie er naar uit om samen met hen verder invulling te geven aan de kennisoverdracht met betrekking tot wild van Nederlandse bodem.’

Fotografie: ©Anoeska van Slegtenhorst