Johannes van Damprijs voor Alice Waters

Geplaatst op

De Amerikaanse chef Alice Waters (74) werd 16 november onderscheiden voor haar inzet voor de gastronomie met de Johannes van Damprijs 2017. Ze krijgt de prijs uitgereikt in de Aula van de Universiteit van Amsterdam uit handen van juryvoorzitter Louise Fresco. De Johannes van Damprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de gastronomische kennis. Het is een internationale oeuvreprijs, die wordt toegekend door De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. De prijs, vernoemd naar culinair journalist Johannes van Dam, waar onlangs een biografie van verscheen, werd in 2012 in het leven geroepen. Eerdere ontvangers van de prijs waren o.a. Harold McGee, Carlo Petrini, John Halvemaan en Yotam Ottolenghi.

Alice Waters wordt wel omschreven als ‘de vrouw die veranderde hoe Amerika eet’. Restauranteigenaar, kookboekschrijver, voedselactivist; Waters is degene die Michelle Obama inspireerde een moestuin aan te leggen bij het Witte Huis. Ze is de initiatiefnemer van The Edible Schoolyard, een educatief moestuinenproject waaraan inmiddels 6500 scholen in Amerika zich hebben gecommitteerd. Ze heeft gratis, gezonde schoollunches op de politieke agenda gekregen. Ze was jarenlang vicevoorzitter van Slow Food International, een van organisatie die zich wereldwijd sterk maakt voor toegang tot goed, gezond en duurzaam voedsel voor iedereen. Hoewel ze vooral in de VS politiek actief is, wordt haar stem ook in Europa gehoord. In Frankrijk trad ze toe als chevalier in het Legion d’Honneur en binnenkort zal ze ook in Italië worden geridderd.

Maar bovenal is Waters de vrouw achter het legendarische Chez Panisse in Berkeley. Toen ze het restaurant in 1971 opende, was ze pas 27 jaar oud en had geen enkele ervaring in de professionele keuken. In 2001 werd het restaurant aan Shattuck Avenue uitgeroepen tot het beste van de Verenigde Staten. Anno 2018 is het nog steeds een bedevaartsoord voor iedereen die houdt van het soort eten waar Waters voor staat: vers, van het seizoen, lokaal, biologisch, van de allerhoogste kwaliteit en bereid met respect voor het product.