CELL: Culinair Erfgoed van de Lage Landen

Geplaatst op

Als er twee maanden tegenpolen kunnen zijn, is het wel afgelopen februari en februari 2018. De natuur lijkt wel zelf te willen ingrijpen: hoe eerder alles in blad is, hoe meer CO2 wordt vastgelegd.  We staan aan het begin van wat Britse tuinmensen de hungry gap noemen. De knollen, wortels en dergelijke raken op. Het nieuwe frisse groen is er nog niet. Dat wordt op een houtje bijten. We gaan weer volop groenten zaaien. Maar buiten groeien de wilde groenten al. Zoals de paardenbloem. En de rabarber schiet ook al de grond uit. We zien her en der brandnetels opkomen. Dutch Cuisine ambassadeur Norbert Mergen vertelt in zijn nieuwsbrief over het prille voorjaar van 2019. Norbert is voorzitter van Culinair Erfgoed van de Lage Landen (CELL) en eigenaar van de tuinen van MergenMetz. Het doel van stichting CELL is het ondersteunen, in standhouden en bevorderen van het “ware” culinaire erfgoed van de Lage Landen, in het binnen- en buitenland. Een doel wat overeenkomt met Dutch Cuisine. Norbert: “Hoewel we vaak anders denken, heeft Nederland wel degelijk een culinaire historie. We hoeven alleen maar de stillevens van oude meesters te bekijken om de rijkdom aan groenten, vis, vlees, zuivel en meer te ervaren. Ons collectieve geheugen reikt echter iets van twee, hooguit drie generaties terug. Voor de Tweede Wereldoorlog en nog pakweg dertig jaar daarna was het gangbaar dat meisjes naar de huishoudschool gingen. Het Nieuwe Haagse Kookboek en dat van de Amsterdamse Huishoudschool (Wannée) hebben lange tijd bepaald wat bij 95% van de Nederlandse huishoudens ‘s avonds op tafel kwam.”

Niet voor niets dat Norbert ambassadeur is geworden van Dutch Cuisine. Toen ik mij binnen mijn kookgroep verzette tegen tomatensoep van verse tomaten – voor een kerstdiner! – werd ik spontaan uitgemaakt voor groentenfundamentalist. Dat heb ik als geuzennaam omarmd. Er zijn zo veel mooie eetbare groentesoorten en -rassen, van sommige denken we nu dat het onkruid is. Wij hebben thuis in onze tuinen van Mergenmetz maar liefst twintig verschillende wintergroenten. Lokaal geteeld, supergezond, wat wil een mens nog meer? De naoorlogse agrarische industrie heeft geleid tot enorme verschraling van het aanbod. In een of twee generaties is de kennis vrijwel verloren gegaan. Er schuilt een evangelist, een prediker in mij. Dus ik kon geen ‘nee’ zeggen toen ik gevraagd werd om ambassadeur te worden van Dutch Cuisine.” aldus Norbert. Lees hier meer over de tuinen Mergenmetz en hier over CELL.