“Aanpakken verspilling blijft een speerpunt”

Geplaatst op

Wat begon als een doorn in het oog en grote frustratie bij Bob Hutten, leidde tot de oprichting van De Verspillingsfabriek, het centrum voor circulaire economie THREE-SIXTY en de Taskforce Circular Economy in Food. De reden: in Nederland wordt een derde van ons voedsel verspild en daar moest verandering in komen. Hutten: “We hebben voedselverspilling zeker op de kaart gezet, nu is het moment om door te pakken.”

 In Nederland wordt jaarlijks voor minstens 5 miljard euro aan voedsel weggegooid. Een deel daarvan zijn verse groenten: overschot van boeren, telers en versnijders. Afgekeurd omdat ze te klein, misvormd of te bont zijn en de kopjes, kontjes of stronken. De Verspillingsfabriek redt deze groenten en bereidt er smaakvolle soepen, sauzen en stoofgerechten van. Dat gebeurt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bob Hutten: “Drie jaar geleden begonnen we met het produceren van koelverse soepen en sauzen met zoveel mogelijke verse, geredde groente erin verwerkt. Ambachtelijk gemaakt, zonder schadelijke E-nummers. Maar we weten nu dat een koelverse soep ook tot verspilling kan leiden, omdat hij immers maar beperkt houdbaar is in het koelschap en voor die tijd verkocht en geconsumeerd moet zijn. We hebben, mede door het aantrekken van de huidige operationeel manager Martin Oostrom, ons procedé zo aangepast dat we nu langhoudbare soepen en sauzen kunnen maken die qua smaak niets onderdoen aan de kwaliteit van de koelverse variant. We kunnen voedselverspilling dus nu nog verder terugdringen. Hiermee komen we ook tegemoet aan de vraag uit de retail.”