Dutch Cuisine restaurant Kook Atelier in Top 5 ‘Beste Nieuwkomers’ van Nederland 

Geplaatst op

Het kan dit weekend niet op. Na het bemachtigen van de titel Overall Winnaar tijdens Texel Culinair, werd restaurant het Kook Atelier afgelopen maandag 5de bij The Fork Restaurant Awards. Samen met 31 andere chefs, was chef Joram Timmerman genomineerd voor de categorie ‘Beste nieuwkomer’ van Nederland. 

 

Het Sieraad in Amsterdam was het podium voor The Fork Restaurant Awards. Een met zorg geselecteerde jury, bestaande uit bekende culinaire namen als Soenil Bahadoer (Restaurant de Lindehof **), Wilco Berends (Restaurant Hotel De Nederlanden*), Onno Kokmeijer (Restaurant Ciel Bleu**) en Dennis Kuijpers (Restaurant Vinkeles*), werden 31 chefs als ‘Beste Nieuwkomer’ genomineerd. Joram Timmerman werd in het voorjaar door collega Chef-kok en Dutch Cuisine ambassadeur Jef Schuur (Bij Jef *) genomineerd voor deze award. De avond werd begeleid door Miljuschka Witzenhausen en culinair omlijst door een diner van Chef-kok Dennis Huwae van Restaurant Daalder in Amsterdam.

 

Joram: “Met een grote glimlach kijken we terug op afgelopen week. Wat een team effort! Een kroon op ons werk van het afgelopen jaar.” Restaurant het Kook Atelier heeft de Top5 behaald van de beste nieuwkomers van Nederland. Jef Schuur: “Joram is onlangs voor zichzelf begonnen, en hier op Texel is dat niet eenvoudig. En dan maakt hij het zichzelf nóg moeilijker, door heel duurzaam te werken. Zijn stijl is gebaseerd op de klassieke, Franse keuken, maar wel met een Nordic inslag. Duurzaam, no waste en veel aandacht voor (zelf geplukte) lokale groente.

 

Team effort
Samen met zijn vriendin en zakenpartner Valerie Jongeneel, leerling – kok Mared Dijkstra, gastvrouw Thera Tjepkema en Shari Schuurman, keukenmedewerker Helmi Tounsi, het gepassioneerde oproepteam en hun beider familie heeft de chef deze twee titels in de wacht gesleept. De horeca kent zware tijden op het moment. Het koppel voelt zich daarom des temeer geprezen met hun team. “Dit doe je samen, met elkaar, voor nu en voor straks. We zijn dat ook blij met de commitment van het gehele team en onze beide families, zij staan altijd voor ons klaar.” Aldus Joram.

 

Lokale gastronomie
De gasten kunnen genieten van een Dutch Cuisine verrassingsmenu van minimaal 4 gangen, dat iedere twee maanden met het seizoen wisselt. Het vlees, de oesters, vis, schelp & schaaldieren zijn duurzaam en bewust geselecteerd. Dat alles wordt begeleid door wijnen en verschillende non alcohol alternatieven. Valerie: “We serveren siropen, waterkefir en kombucha. De ingrediënten komen van dichtbij, soms heel dichtbij.”  Ze zijn regelmatig op het Wad of in de Texelse natuur te vinden. Van zilte wildpluk tot het rapen van de oesters, zeewier en alikruiken. “Het blijft bijzonder om te werken met de ingrediënten die de natuur ons biedt.” Aldus Joram.

 

Toekomstplannen
Samen werken zij aan hun gezamenlijke droom. Nadat Valerie en Joram afgelopen jaar hun bedrijven hebben samengevoegd, is het tijd voor een volgende stap. Het ambitieuze koppel opent in het voorjaar van 2020 de deuren van hun boerderij op Oost. Op de grens waar zilt en zoet elkaar raken, met 11 ruime suites en een intieme tuin, verwelkomen zij voortaan ook de gasten van het eiland voor een compleet gastronomisch verblijf. Op slechts een steenworp afstand van de Waddenzee kan men slapen, eten, en genieten van het Texelse Wad. Valerie: “We zijn trots en enorm blij met deze twee prachtige titels. Zeker nu we zo bouwen aan de toekomst. We kijken ernaar uit onze droom op Oost met elkaar te realiseren.”