Christian Weij: Verrot goed bezig

Geplaatst op

Inspireren is Christian Weij op het lijf geschreven. Niet voor niets is hij Dutch Cuisine-ambassadeur. Deze fermentatiespecialist, fooddesigner, landschapskok en pop-upchef draagt Dutch Cuisine een warm hart toe en deelt zijn kennis en kunde in binnen- en buitenland. Zijn doel: mensen laten zien en proeven hoe het anders kan.

“Mijn schatje is het lekkerst.” Van Christian Weij (47) komt dit liefkozende citaat, in grote letters opgeschreven op een schoolbord, als decor voor de foodvideo van november op zijn blog ‘Verrot Spannend’. Ditmaal staat eigen zuurdesembrood maken centraal, en ‘schatje’ is de koosnaam voor het door hem zelf opgekweekte desem.

Het bubbelt en borrelt volop in zijn hersenpan. Energie, creativiteit en inventiviteit zijn de middle names van de spin in het web van Verrot Spannend, Puur-e en het Smaakpark in Ede. In de inleiding van zijn eerste boek Verrot Lekker noemt Weij zich ‘een nieuwsgierige lekkerbek met een onverzadigbare honger naar onbekende smaken’. Inmiddels is het vervolg Verrot Gezond verschenen waarin hij zijn onderzoeken en experimenten op het gebied van fermenteren en andere wetenschappelijk verantwoorde gezondheidstechnieken verder uitdiept.

Verbond tussen wetenschap, ambacht en creativiteit
Overal in het land is Weij te vinden om lezingen, kookdemonstraties en fermentatieworkshops en masterclasses te geven, net zo goed voor sterrenchefs als huis-, tuin- en keukenstervelingen. En als ambassadeur van Dutch Cuisine brengt hij het gedachtegoed van de beweging bij talloze gelegenheden voor het voetlicht. Want met al zijn expertise over gezonde micro-organismen (‘goede beestjes’, aldus Weij), waarbij hij nauw samenwerkt met wetenschappers van Wageningen University, draagt hij bij aan een betere, duurzamere levensstijl. Dat ontstond bijna tien jaar geleden, toen hij een succesvolle baan als creative director bij een onlinedesignbureau aan de wilgen hing en besloot de rest van zijn leven te besteden aan conceptontwikkeling op het gebied van biologische voeding. De kennis en kunde over fermenteren maakte hij zich eigen door gedegen onderzoek in buitenlandse kookboeken en academische artikelen. Toen hij zo’n zeven jaar geleden op uitnodiging van de universiteit in Wageningen op een evenement met het thema ‘zout’ een festivaldag organiseerde en ook een kookworkshop gaf, ging het balletje serieus rollen. Daaruit ontstond zijn eerste kookboek Verrot Lekker, dat ruim 15 duizend maal over de toonbank ging. Her en der werd Weij steeds meer gevraagd voor lezingen en masterclasses, en in het voorjaar van 2019 verscheen het tweede boek Verrot Gezond. 

Vanaf het begin van de oprichting staat hij Dutch Cuisine bij met adviezen, hetgeen in 2016 officieel werd bekrachtigd in een benoeming tot ambassadeur. Vanaf dat moment draagt hij de grondbeginselen van Dutch Cuisine hartstochtelijk uit, waar hij maar kan, van het belang van prachtige lokale producten, seizoensgroenten, diervriendelijk vlees en klimaatimpact. ‘Een duurzaam leven begint in je eigen omgeving’, vertelt Weij aan de telefoon. ‘Ik las ooit een piepklein artikel in de krant over hoe leiders in Suriname een stukje grond aan een palmolieplantage hadden verkocht. Dat stukje grond besloeg een oppervlak als de hele Veluwe. Als dat in Nederland zou gebeuren zou iedereen op zijn achterste benen staan. Ik ga uit van het principe: over je achtertuin moet je controle houden.’

Smaakpark: toekomstig foodwalhalla
Weij is een levend boegbeeld van Dutch Cuisine: hij rijdt elektrische auto en neemt zoveel mogelijk de trein. Als ambassadeur inspireert hij mensen anders na te denken over hun omgeving. Bijvoorbeeld over de absurditeit van waarom evenveel aardappels vanuit Duitsland naar Nederland worden vervoerd als andersom. Niet alleen inspireert hij via zijn online kanalen, zoals Instagrampagina en blog Verrot Spannend, en zijn lezingen in binnen- en buitenland, ook geeft hij wekelijks diverse kookshops aan thuis- en sterrenkoks. Doel: mensen te laten zien en proeven hoe het anders kan.

Een samen met zijn vrouw Petra al jarenlang gekoesterde droom hoopt hij dit jaar waar te maken: Smaakpark, in en om een sporthal in Ede, op zo’n 7000 m2 land bij de voormalige Mauritskazerne. Voor de verbouwing vanaf maart is de financiering met de bank rond, een crowdfundingsactie is in december gestart voor het resterende deel. Nu al vinden diverse activiteiten en festiviteiten plaats en na de zomer is het verbouwde Smaakpark volledig in bedrijf. Volg dan de Dutch Cuisine-vlaggen en vind een biologisch walhalla van groenten, fruit, dieren en foodexperimenten. Weij: ‘Smaakpark is een soort kruising tussen een foodhal en een pluktuin, waar je in acht keukens kooklessen kunt volgen, wandelen in de bossen, dieren voeren, tuinieren en plukken in de kruidentuin en zelfs logeren. Eten en drinken kun je in een restaurant met een glazen wand achter de bar, waarachter een stal met scharrelend kleinvee zichtbaar is.’

Eén groot avontuurlijk experiment waarin toegankelijkheid en verbinding centraal staan. Want, zo benadrukt hij: ‘Ik doe het niet om rijk te worden, maar puur om mensen te inspireren. Om iedereen te laten zien hoeveel er nog te ontdekken valt in de zoektocht naar gezonder, spannender en beter leven.’

Meer weten over de crowfundingsactie van het SmaakPark, ga naar smaakpark.nl.