Voorstel: betere prijs voor de boer

Geplaatst op

De True Animal Protein Price Coalition (TAPP) zet zich in voor het betalen van een ‘echte’ prijs van voedsel, waarbij de kosten voor milieu, gezondheid en dierenwelzijn in de prijs worden berekend, te beginnen met vlees. De opbrengst hiervan komt in een Fonds Eerlijke Voedselprijs, waaruit veehouders/boeren een hogere prijs krijgen voor duurzame maatregelen. Uit onderzoek blijkt dat een ruime meerderheid van de Nederlandse consument bereid is om een hogere prijs te betalen voor vlees, zuivel, vis en eieren.

Een eerlijke prijs voor boer en milieu zal als gevolg hebben dat de consumptie van vlees en zuivel in Nederland en de EU omlaag gaat. Daardoor zal het doel van Dutch Cuisine om minder vlees en meer groenten te consumeren, sneller gerealiseerd worden. Andersom kan Dutch Cuisine de TAPP Coalitie helpen om aan te tonen dat minder vlees, of kwalitatief goed biologisch vlees, helemaal niet onaantrekkelijk is.

Vandaag zijn leden van het Europese Parlement in discussie gegaan over dit voorstel van TAPP. Dit is goed nieuws, want dit zorgt ervoor dat de prijzen voor dierlijke producten en daarmee ook het milieu, gezondheid en dierenwelzijn op de Europese politieke agenda staan.