Het hippe eten van nu was bittere noodzaak in WOII

Geplaatst op

Biologisch eten, van het seizoen, zelf verbouwd of in het wild geplukt: het hippe eten van nu móesten mensen wel eten tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de tentoonstelling Eten in oorlogstijd in het Verzetsmuseum in Amsterdam wordt een vergelijking gemaakt tussen de bezettingsperiode en de huidige trends op het gebied van voeding.

In 1940 viel de import weg en moest Nederland zelfvoorzienend worden. Het voedselpatroon veranderde in minder vet en vlees en meer groenten, granen, aardappelen en peulvruchten. Het gemiddelde menu werd gezonder dan het was voor 1940. En dat zien we nu ook weer terug in de huidige trends op gebied van voeding.

Vijf nationaal bekende topkoks namen de uitdaging van het Verzetsmuseum aan: creëer een gerecht met ingrediënten die tijdens de bezettingsjaren beschikbaarwaren. Pierre Wind, Bobby Rust, Angélique Schmeinck, Edwin Florès en JuliusJaspers gingen met deze opgave aan de slag. Wat hebben zij bedacht, wat at Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en hoe was de voedselvoorzieninggeorganiseerd? Eten in oorlogstijd geeft een verrassende en onverwachte kijk op de bezettingsperiode.

 

Bron: https://nos.nl