Steeds minder vlees

Geplaatst op

Bijna een kwart van de Belgen jonger dan 34 eet minstens drie maal per week vegetarisch. Dit is een opmerkelijke stijging t.o.v. 2016, toen at slechts 12% af en toe vegetarisch. Vooral vrouwen en jongeren consumeren steeds minder dierlijke producten, maar ook Brusselaars volgen de trend. Zo blijkt uit een studie in opdracht van de vzw Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA).

De vraag naar plantaardige producten stijgt, en daar speelt vzw EVA graag op in. Slechts 72% van de Belgen noemt zichzelf een alleseter die bijna dagelijks vis of vlees eet. De helft van de Belgen is zich ervan bewust dat het in de toekomst een noodzaak zal worden om onze eetgewoonten aan te passen.

Jong en vrouwelijk
Uit het onderzoek blijkt dat vooral jonge mensen en vrouwen steeds minder dierlijke producten eten. Bijna een kwart (24%) van Belgen jonger dan 34 eet minstens 3 keer per week vegetarisch. 6% daarvan is vegetariër en 3% is veganist. Nog maar 61% van de Belgen jonger dan 34 eet bijna elke dag vlees of vis. Dit cijfer is nog nooit zo laag geweest.

De belangrijkste reden hiervoor zijn dierenwelzijn, het milieu en gezondheidsredenen. Dierenwelzijn en milieu zijn veel minder belangrijk bij Belgen ouder dan 55, zij eten vooral vegetarisch voor hun gezondheid.

Ook meer vrouwen noemt zichzelf vegetariër, ongeveer zo’n 5% tegenover 3% van de mannen. Bij flexitariërs zien we hetzelfde patroon: 13% van de Belgische vrouwen tegenover 9% van de mannen eet ongeveer 3 keer per week vegetarisch.

 

Meer weten hierover? Het volledige bericht vind je hier.