GEZONDE EN LEKKERE GERECHTEN IN DE ZORG

Voeding kan zowel preventief als regressief een rol spelen in de gezondheidszorg, bijvoorbeeld bij de voorkoming of genezing van verschillende welvaartsziekten. Dutch Cuisine wil hier graag een positieve bijdrage aan leveren door middel van kennisdeling en via haar programma ‘gezonde en lekkere gerechten’ voor ziekenhuizen en zorginstellingen. Hierbij wordt gezonde voeding uit het seizoen ingezet als onderdeel van gezondheidstrajecten.

Dutch Cuisine zet voedingsgerelateerde gezondheidsissues op de kaart. Bijvoorbeeld de hoge suiker- en zoutinname. Of het groeiend aantal gevallen van diabetes type 2. Sommige van dergelijke welvaartsziektes kunnen aantoonbaar teruggedrongen worden door een fundamentele verandering in het eetpatroon. De chefs van Dutch Cuisine kunnen deze verandering in gang zetten en ons eetpatroon positief beïnvloeden door te koken volgens de principes van Dutch Cuisine. Naast hun fantastische creaties in restaurants, weten deze chefs de consument te inspireren met gezonde, seizoen gerelateerde producten. Zodat de consument thuis zelf aan de slag kan met recepten waarbij groente en fruit een hoofdrol spelen. Zo zal Dutch Cuisine ‘two-step cooking’ (lekker en makkelijk)  receptuur gaan ontwikkelen, in co-creatie met ambassadeurs ‘Rudolf van Veen’ (SVH Meesterkok) en Tamara de Weijer (huisarts) van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit.

Op deze wijze werkt Dutch Cuisine met partijen uit alle lagen en niveaus van de voedselketen aan een breed aanbod van duurzame en gezonde voedselkeuzes. Voor ziekenhuizen, zorginstellingen en ook voor de consument thuis.

Showcase

Jong geleerd is oud gedaan

Is een verzorgde lunch op school de sleutel tot een gezonde generatie? Is dit haalbaar en hoe ziet een gezonde en betaalbare schoollunch eruit? In het onderzoek Eten op School, uitgevoerd door de VU Amsterdam, WUR en aangesloten partners waaronder Dutch Cuisine, worden deze vragen beantwoord.

 

De sleutel tot een gezonde generatie is een lunch op school

Dutch Cuisine participeert in het samenwerkingsverband TKI Gezonde Schoollunch, dat zich richt op onderzoek naar het voedingspatroon van kinderen in Nederland en meer specifiek naar de schoollunch op de basisschool. Samen met kinderen, ouders, scholen en betrokken sectoren wordt bedacht of een schoollunch (die door school is samengesteld en op school wordt aangeboden) haalbaar is en hoe zo’n schoollunch eruit zou moeten zien. Hiervoor worden verschillende concepten bedacht. Daarna wordt onderzocht of een schoollunch bijdraagt aan een gezonder voedingspatroon en aan de leerprestaties van kinderen op de basisschool.

Deelnemende partners binnen dit samenwerkingsverband zijn: Stichting Nederlands Bakkerij Centrum (NBC), Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), Koninklijke Vezet, AH, gemeente Ede, VU, WUR en Dutch Cuisine.

Meer informatie over het project kun je opvragen via info@etenopschool.org.

Nationaal Actieplan Groenten en Fruit

Dutch Cuisine wil haar programma van ’gezonde en lekkere gerechten’ in ziekenhuizen en zorginstellingen zichtbaar doorzetten. Hiervoor is een actieve samenwerking gestart met het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF). Binnen deze samenwerking zal Dutch Cuisine een ondersteunende rol gaan spelen bij het realiseren van haar doelstellingen waaronder het aanbieden van two-step cooking (lekkere en makkelijke) receptuur in co-creatie met de NAGF-ambassadeurs SVH Meesterkok Rudolf van Veen en huisarts Tamar de Weijer.

Dutch cuisine
op de kaart

Restaurant
Cateraar
Producent
Educatie
Cultuur

Kaart