Hoe ziet het ‘Dieet van de 21e eeuw’ eruit?

Geplaatst op

Het dieet dat het milieu minder belast, overgewicht terugdringt en alle monden kan voeden, bevat in elk geval drastisch minder suiker, vet, zuivel, maar vooral: minder vlees. Want de huidige voedselproductie vraagt meer van de planeet dan zij aankan. Het ‘Dieet voor de 21e eeuw’ kwam uit het EAT-Lancet rapport van het onderzoeksteam dat bestond uit epidemiologen, voedingsexperts, economen, ecologen, klimaat- en beleidswetenschappers. Vooral vlees heeft een grote impact op het milieu. Om het product van A tot Z te maken is er enorm veel water, landbouwgrond en CO2-uitstoot nodig; zo kost de productie van een pond vlees ongeveer 11.250 liter water. Dat is even slikken. Maar het kán dus wel anders. We moeten onze eetgewoontes dus drastisch veranderen willen we de planeet en haar inwoners redden. Daarvoor moeten mensen hun vlees- en suikerconsumptie halveren en dubbel zo veel groente, fruit en noten gaan eten. Ferdie Olde Bijvank, voorzitter van Dutch Cuisine: “Willen we in de toekomst blijven genieten van een stukje vlees en vis, dan moeten we verduurzamen. Met meer groenten op het bord en waar mogelijk van Hollandse bodem kan dat.”