Mijn Boer: Kwekerij It Wiid

Geplaatst op

Dutch Cuisine partner Mijnboer maakt bijzondere seizoensproducten bereikbaar voor iedereen. Alleen beschikbaar op het moment dat ze het allerlekkerst zijn. Stuk voor stuk Hollandse producten van bijzondere telers met een uniek verhaal. Veelal Planet Proof of biologisch geteeld. In deze newsletter een kijkje achter de schermen bij Kwekerij It wiid, een van de smaakmakers in het assortiment van Mijnboer.

Passie voor mensen & tomaten
In kwekerij It Wiid in het Friese dorpje Wier telen Johan Kuipers en Johan Kooistra op een duurzame manier tomaten voor Mijnboer. In deze bijzondere kwekerij staat passie voor mensen en tomaten centraal en draait alles om de eerlijke tomaat én om de mens. Er worden natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt, zoals de sluipwesp, en de tomatenplantjes krijgen regenwater. De kwekerij is ook een plek waar mensen, die minder snel een plek op de reguliere arbeidsmarkt verwerven, productiematige arbeid verrichten. 

Bijzondere medewerkers
In de kassen in Wier lopen meer medewerkers rond dan bij andere kassen. It Wiid is namelijk een sociale werkvoorziening van Empatec. Hier re-integreren mensen op de arbeidsmarkt. Mensen met bijvoorbeeld een uitkering groeien door naar een betaalde baan. De medewerkers leren veel: sociale interactie met collega’s, productief bezig zijn en het belang van punctualiteit. Maar de medewerkers leren ook alle facetten van het vak: de planten goed verzorgen, tomaten plukken en sorteren.

Residu-vrije tomaten telen
Johan Kuipers: ‘Sinds dit jaar maken wij alleen gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen. Deze middelen beschermen de plant tegen plagen en ziektes’. Toch was het voor de beide Johan’s en zijn collega’s van de kwekerij wel even wennen. Johan Kooistra: ‘Nu we overgestapt zijn op biologische bestrijdingsmiddelen moet je de planten vaker controleren. Maar we doen het met alle plezier, wij vinden het als kwekerij belangrijk dat we een positieve bijdrage leven aan het milieu.’ Je kunt de tomaten van kwekerij It Wiid herkennen aan het Mijnboer label en zijn verkrijgbaar bij Sligro, Marqt en Picnic. 

Zoete cherrytomaatjes
Speciaal voor Mijnboer kweekt It Wiid zoete cherrytomaatjes. De naam zegt het al, de smaak is lekker zoet en uniek met een knapperige bite. Lekker om zo op te eten en een feest in elke salade.

Kijk voor het complete assortiment en de verhalen van alle telers op www.mijnboer.nl