Plantaardig dieet één van de meest effectieve oplossingen voor klimaatverandering

Geplaatst op

Ons huidige voedselsysteem is voor maar liefst 30% verantwoordelijk voor de wereldwijde CO2-uitstoot. Een meer plantaardig dieet is één van de meest effectieve oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan. DOEN financiert meerdere initiatieven die bijdragen aan de transitie naar een meer plantaardig dieet, zoals bijvoorbeeld Jackbean, Green Protein Alliance en de Impact Hub Food Accelerator. Maar waar staat de transitie naar een betere eiwitten balans nu en wat kunnen wij doen om deze te versnellen? Daarvoor heeft DOEN aan New Foresight, expert op het gebied van transities, gevraagd een fotomoment te maken van kansen en belemmeringen.

Op basis van interviews met experts en literatuur heeft New Foresight zes succesfactoren benoemd voor markttransitie. Het is nu vooral noodzakelijk dat alle betrokken partijen tot zo concreet mogelijke gezamenlijke doelstellingen komen. Ook is het aan te bevelen om te focussen op die onderdelen van de transitie die al het verst zijn en waar draagvlak voor is. De consument die al steeds vaker voor een plantaardig alternatief kiest, zorgt ervoor dat dit nog gemakkelijk wordt gemaakt.

DOEN is blij met dit mooie overzicht van kansen. We hopen dat alle betrokken partijen, zowel overheid als private partijen, zich hierdoor laten inspireren om gezamenlijk werk te maken van een gezonde en duurzame eiwittenbalans, die toegankelijk is voor iedereen.

Lees hier de samenvatting;
Van Spek naar Bonen

Of download het volledige rapport;
Voorlopen in de Eiwittransitie

Bron: www.doen.nl.