Vegan Cooking met bijzondere Groenten

Geplaatst op

Meer groenten, minder vlees; een overtuiging die de laatste jaren een terechte opmars maakt binnen onze eetcultuur. Van chef tot consument, de bewustwording rondom het belang en de voordelen van een plantaardig eetpatroon groeit. Groente gaat verder dan enkel de alledaagse producten waarmee de gemiddelde Nederlander bekend is. Nederlandse telers hebben zoveel meer te bieden dan enkel de groenten die we kennen van de supermarkt. Bijzondere producten met een verhaal; over herkomst, smaak en groei, zo van onze eigen bodem. Op 20 januari organiseerde Dutch Cuisine daarom in samenwerking met de telers van ‘Dutch Specials’ en ambassadeur Joris Schildknecht een inspiratiesessie bij Koppert Cress in Monster. Een masterclass die volledig in het teken stond van bijzondere, speciale groenten en de diversiteit en smaakexplosies van cressen.

Samen namen Joris, Dutch Specials en Koppert Cress de aanwezigen chefs op deze dag mee door het Nederlandse landschap, de plek waar gastronomie en tuinbouw samenkomen. Een gezamenlijke ontdekkingsreis met verrassende combinaties van smaken en texturen, geuren en kleuren. Zo vertelde de telers van Dutch Specials over hun bijzondere producten die stuk voor stuk een bijzonder verhaal over herkomst, smaak en groei hebben. Het mooie van deze producten, ook wel ‘kroonjuwelen’ genoemd, is dat ze naast hun unieke smaak, kleur en geur van eigen bodem komen! Dutch Special zijn Nederlandse producten, geteeld door Nederlandse telers met een passie en liefde voor de teelt. Zo lieten ze wederom de meerwaarde van werken met lokale telers zien. Op deze manier beperken we onze footprint op het milieu en dragen we samen bij aan de diversiteit van ons landschap.

Koppert Cress verrijkte deze inspiratiesessie met hun cressen, te gebruiken om de smaak, geur en presentatie van gerechten te intensiveren. Voor wie nog onbekend is met het fenomeen; cressen zijn vers gekiemde plantjes van 100% natuurlijke, aromatische planten. Deze bieden een versheid en intensiteit in smaak en geur die alleen in jonge plantjes wordt aangetroffen. Zo ondersteunen zowel Koppert Cress als Dutch Specials de principes van Dutch Cuisine. Cultuur, Gezond, Natuur, Kwaliteit en Waarde. Dutch Cuisine gebruikt wat de natuur biedt, zonder kunstmatige toevoegingen, van kop tot staart, of in dit geval van grond tot mond. In het besef dat wat we hebben een gift is van de vorige generatie en in bruikleen is van de komende generatie.

Zo gingen de chefs, onder leiding van ‘The Vegetable Chef’, Dutch Cuisine Ambassadeur Joris Schildknecht, hard aan de slag om gezamenlijk 9 plantaardige gerechten te bereiden. Van klassiekers als oesters en Melanzane di Parmigiana tot moderne varianten als Waffles ‘nd Chicken en Dahl. Allemaal in een 100% vegan jasje. Een interactieve, leerzame en voedzame dag.

Benieuwd naar komende events? Bezoek: http://dutch-cuisine.nl/events/