Nieuw is het niet. Bijzonder nog altijd. De Kookdame kookt op zorglocaties, verspreid over het land en creëert zo voor de bewoners een huiselijke sfeer. In de afgelopen 25 jaar hing het voortbestaan van de dames regelmatig aan een zijden draadje. Nu floreert het initiatief van Dutch Cuisine partner Albron als nooit tevoren. ‘Logisch. Dit gaat over eten, drinken en aandacht.’
‘Kookdame groeit enorm’, zegt Voormolen als aanvoerder Zorg bij Albron. ‘Er is weer aandacht voor aandacht. Grootschalig is kleinschalig geworden en ook de belangstelling voor goed eten en wat dat met de gezondheid doet, is groter dan ooit.’ Dat de zorg kampt met een tekort aan gekwalificeerd personeel is ook in het ‘voordeel’ van Kookdame. De zorgmedewerkers die op de werkvloer bezig zijn, hoeven zich niet te bemoeien met de bereiding van het eten en het uitserveren daarvan. En hebben zo dus meer tijd voor hun eigenlijke werk, zorg verlenen. ‘Wij doen duidelijk geen zorg. Daar moeten we af en toe heel scherp op zijn, omdat je zomaar iemand gaat helpen met eten, maar dat is niet onze taak’, maakt Voormolen de grens tussen zorg en Kookdame duidelijk. Dagelijks wordt er op maat gekookt voor de bewoners van iedere zorgunit. De eetvoorkeuren zijn bekend en dus is de hoeveelheid eten die wordt weggegooid tot een minimum beperkt. Het voorkomen van waste – ook een actueel thema in de catering – is nog zo’n voordeel van Kookdame. Inmiddels wordt er op allerlei plekken in het land, 120 in totaal, voor verschillende typen bewoners gekookt bij in totaal 15 zorgorganisaties.
Bron: Misset Horeca