Over gezond worden en blijven is er veel tegenstrijdige informatie. Uit onderzoek naar waarom mensen ziek en/of dik worden blijkt dat chronische stress, een ongezond voedselaanbod, gebrek aan kennis en vaardigheden en armoede belangrijke oorzaken zijn van ongezond eetgedrag, maar een samenhangende visie op een oplossing ontbreekt aldus Jaap Seidell (hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam en lid Raad van Advies Dutch Cuisine).
Hij schreef samen met Jutka Halberstadt (psycholoog-onderzoeker bij de Vrije Universiteit Amsterdam) Het voedsellabyrint. In dit boek geven Jaap en Jutka inzicht in de oorzaken van ons (eet)gedrag, maar ook praktische aanbevelingen om onze gewoontes te veranderen zodat we gezonder en duurzamer kunnen eten.
Hieronder volgt de favoriete top tien van voedings- en leefstijladviezen uit het boek Het voedsellabyrint:
- Maak van eten iets plezierigs. Kook en eet vooral samen met je kinderen, vrienden of collega’s.
- Eet weinig buitenshuis, maar kook vooral zelf. Maak er tijd voor vrij.
- Zorg voor een moestuin(tje). Dat kan in de tuin, maar ook op het balkon, op het dak of in de buurt.
- Eet niet te laat en ga vroeg naar bed. Doe aan ontspanning (yoga, meditatie, musiceren of iets anders waardoor je minder stress ervaart).
- Zit gedurende de dag zo weinig mogelijk.
- Eet zo weinig mogelijk bewerkte voedingsmiddelen (waar suiker, zout en industrieel bewerkte vetten aan zijn toegevoegd en voedingsstoffen als vezels en water aan zijn onttrokken), en beperk dus ook de hoeveelheid geraffineerde producten vol zetmeel (witte rijst, gewone (witte) pasta, witbrood).
- Eet producten vol eiwit en voedingsstoffen: bonen, noten en zaden als je geen dierlijk producten eet; en zo nu en dan eieren, vis en vlees (liefst wit vlees) als dierlijke producten geen probleem zijn.
- Drink weinig suikerhoudende dranken (waaronder frisdrank maar ook vruchtensap en siropen).
- Wees zeer matig met alcohol. Niet drinken is ook prima.
- Kies bescheiden porties.