Wat prikt Nederland de komende tijd op zijn vork? Bij welke keukens schuiven we dit keer aan? TheFork.nl dook – in de aanloop naar TheFork Restaurants Awards – in de lekkerste materie. Het culinaire platform analyseerde de 31 favoriete restaurants van topchefs en vond vier trends om van te gaan watertanden.
Trend 2: Dutch Cuisine
De nieuwe Hollandse pot houdt zich ver van aardappels-groente-vlees. Jonge chefs herdefiniëren wat de Nederlandse keuken kan zijn. Een van deze culinaire rebellen runt de keuken bij 101 Gowrie. Alex Haupt, Australiër met half Japanse en half Duitse roots, beet zich in Hollandse kost enconcludeerde dat we daar best wat trotser op mogen zijn. Vanuit die visie kookt hij het stoffige imago van Nederlands eten compleet van tafel om ereen rockster van te maken. Soms door een gerecht te transformeren – aardappel“poffertjes” met gerookte foreleitjes. Soms door juist de schoonheid van een simpel Nederlands ingrediënt te belichten – Noordzeemakreel, piccalilly en daslook. Altijd door je iets nieuws te laten proeven. Een tweede stroming binnen populaire Dutch Cuisine houdt het nog dichter bij huis door traditionele gerechten in een kraakvers, lokaal jasje te steken. Zo haalt Carstens Brasserie de boerderij de stad in. Klassieke brasseriegerechten krijgen wat Hollandse glorie van ingrediënten uit Nederlandse grond en water. Nederland op zijn lekkerst.
Lees de andere drie trends op: https://www.derestaurantkrant.nl/de-culinaire-trends-van-het-moment