Wie is Henk Markus?
Sinds 2017 is Henk Markus praktijkexpert van de afdeling Horeca op het Friesland College. Henk: ‘Ik houd ervan om jonge mensen de kneepjes van het vak bij te brengen. In de vijf jaar dat ik chef-kok van Het Ambacht was, heb ik altijd jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans geboden hun diploma te halen.’ Henk onderscheidde zich in Het Ambacht ook op een andere manier. Zo ging hij samenwerken met lokale leveranciers: ‘Ik ging persoonlijk bij de leveranciers van vleesproducten op bezoek om me ervan te overtuigen dat de runderen en varkens niet onder stressvolle omstandigheden leefden. Ik gun die dieren niet alleen een prettig leven, maar het vlees van runderen die altijd in stress hebben geleefd, is ook veel taaier.‘ Henk heeft als chef-kok restaurant Het Ambacht goed op de kaart gezet. Wat is zijn geheim? Passie hebben voor het vak. Alleen dan kun je je onderscheiden.
Waarom ben je ambassadeur geworden van Dutch Cuisine?
Ik draag de uitgangspunten van Dutch Cuisine met volle overtuiging uit. Lokale producten zijn voor mij altijd belangrijk geweest. Als Friezen moeten we trots zijn op onze producten. Ik verplaats me altijd in de consument. Als ik in Italië op vakantie ben en ik bestel een kaasplankje, dan verwacht ik originele lokale kazen. En dat geldt ook voor Friesland.