Eva Maurits winnaar Eet als een pionier challenge

Geplaatst op

Tijdens de finale van de challenge ‘Eet als een pionier!’ streden 8 (aspirant-) koks in een Masterchef-achtige setting om de titel 100% pionier. Eva Maurits van Eva’s Keukentuin wist met haar pioniersgerecht de jury te overtuigen en mag zich nu dé pionier van Flevoland noemen. “De Flevolandse koks hebben ons tijdens de restaurantweken en in de finale laten proeven hoe lekker én duurzaam het menu van de toekomst kan zijn.” zegt gedeputeerde Jan-Nico Appelman.

80% groen op het bord

Alle gerechten waaronder het winnende gerecht, ‘Edam-en-Eva Nut-a-cake’, bestonden voor 80% uit groente, fruit, noten, zaden en paddenstoelen. Dit was een vereiste om deel te mogen nemen aan de challenge. De challenge is onderdeel van Growing green proteins. Een programma opgezet door provincie Flevoland om de verduurzaming van ons voedselsysteem te stimuleren. De provincie heeft hierbij de hulp ingeschakeld van de ambassadeurs van de keuken, ‘de koks’, die met hun gerechten van de toekomst ons moeten inspireren om meer groente eten.

Finale en jury

Tijdens de Flevolandse Restaurantweken, van 23 september tot 13 oktober 2019, hadden de jury en het publiek de tijd om te bepalen wie er mochten deelnemen aan de finale. De finale vond plaats in de Stadsboerderij Lelystad en bestond uit een cook-off. Daarbij kookten de deelnemers voor een professionele jury. Deze jury bestond uit: culinair journalist Gilles van der Loo, chef-kok Josua Oechies, duurzaamheidsexpert Herman Docters van Leeuwen en gedragexpert Marianne Karstens.

Prijzenpakket

De gerechten werden beoordeeld op een aantal criteria waaronder: de presentatie, de storytelling en de bijdrage aan duurzaamheid. Eva wist dit het beste te doen en won hiermee een uitgebreid prijzenpakket met onder andere een dag meelopen met masterchef Luc Kusters, een diner en een hotelovernachting. Ook zal het gerecht geserveerd worden in het innovatiepaviljoen tijdens de Floriade in 2022.

Proeftuin Growing green proteins

Het programma Growing Green Proteins onderzoekt de kansen en uitdagingen binnen ons huidige voedselsysteem, met de focus op plantaardige eiwitten en probeert hiermee verduurzaming aan te jagen. Op de Floriade Expo 2022 presenteren we de pilots in ons Innovatiepaviljoen. De proeftuin is onderdeel van de Agro Innovatiemotor van Landbouw Meerdere Smaken.