Horeca en catering ontdekken groenten en fruit

Geplaatst op

De inkoop van verse groenten en fruit door horeca en catering steeg met dertien procent ten opzichte van vorig jaar. Vooral in restaurants zet de trend naar een hoger aandeel groenten en fruit op het bord door. Dat is positief omdat er steeds meer buiten de deur wordt gegeten. In de winkel gaven consumenten twee procent meer uit aan groenten en fruit. Per winkelbezoek kochten zij evenveel groenten en fruit als in 2016, maar het aantal winkelbezoeken nam af en daarmee daalde de consumptie thuis. Dat blijkt uit cijfers die het GroentenFruit Huis begin dit jaar presenteerden.

De stijging van de inkoop van 13% door horeca en catering compenseert de lagere huishoudelijke aankoop slechts gedeeltelijk. Consumenten kochten in gewicht drie procent minder verse groenten en fruit. Daar betaalden ze twee procent meer voor.  Zij kochten met name meer duurdere producten. Dit blijkt uit informatie van GfK. Deze cijfers zijn inclusief aankopen die online worden gedaan. Volgens de laatste RIVM Voedsel Consumptie Peiling (2012-2014) eet een volwassene  gemiddeld 139 gram groenten en 113 gram fruit per dag. Dit ligt onder de dagelijks aanbevolen hoeveelheid volgens de Schijf van Vijf, die 250 gram groenten bedraagt. Aandacht voor consumptie van groenten en fruit thuis blijft nodig. Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit zet zich hier voor in, onder meer met Veggipedia.nl, een website boordevol info over portiegrootte, recepten en tips voor andere eetmomenten.

Van het gekochte volume verse groenten is 22 procent voorbewerkt. Consumenten besteden 34 procent van hun budget aan groenten aan voorbewerkte producten; bij fruit gaat het om een aandeel van 3 procent. De verkoop van maaltijdsalades is gestegen. Het volume-aandeel is met 2 procent in de groentenverkoop van de supermarkt nog altijd klein. Ook werd in de supermarkt meer uitgegeven aan biologische groenten en fruit. De omzet aan deze productgroep steeg met 5 procent. De populariteit van maaltijdboxen loopt wat terug. Twee procent van de huishoudens kocht in het afgelopen jaar minimaal 1 keer een maaltijdbox, het aantal kopers daalde.

Voor meer informatie ga naar: www.groentenfruithuis.nl