MELD JE AAN!


VENLO

Welkom bij Gilde Opleidingen! Wij geloven in het echte werk. Wat je bij ons leert, kun je direct toepassen in de praktijk. Tijdens je opleiding, maar vooral erna. Nu en in de toekomst dus. Die liefde voor het vak delen we graag met jou. Echt. Vanuit het hart, met hoofd en handen.

Tijdens de bbl-opleiding Gespecialiseerd Kok leer je bijzondere technieken. Je werkt volgens de filosofie van de Dutch Cuisine. Toekomstgericht koken met duurzame gerechten, met streekproducten in de hoofdrol. Je leert exclusieve recepten op een creatieve manier uit te voeren of te vernieuwen. Je gerechten zijn puur en lekker en smaken naar de natuur. Volgens plan werken en ideeën uitvoeren in de praktijk, krijg je ook tijdens de opleiding. In de keuken leer jij de leiding te nemen. Je kunt dus goed met mensen omgaan. Werken onder grote tijdsdruk is ook een onderdeel van je opleiding. daarnaast volg je les in bedrijfseconomie, keukenmanagement en leidinggeven. Natuurlijk krijg je ook les in rekenen, Nederlands en Engels.

MELD JE AAN!


DEN BOSCH

Welkom bij het Koning Willem I College! De opleiding gespecialiseerd kok niveau 4 is gericht op de koks van de toekomst en is gebaseerd op de 5 principes van Dutch Cuisine van SVH meesterkok Albert Kooy.

Tijdens deze unieke opleiding staan onder andere op het menu:
– Wat is duurzaam en gezond
– Internationale kooktechnieken
– Ontwikkelen van creatieve menu’s en gerechten
– Wat gebeurt er in je pan tijdens het koken
– Hoe belangrijk is de bodem
– Het bereiden ‘van kop tot staart’ en ‘no waste’

Je borduurt voort op eerder opgedane kennis. Je bereidt bijzondere, creatieve componenten en composities. Je begrijpt de producten waar je mee werkt en waarom je de dingen doet zoals je ze doet. Daarbij draag je deze kennis over aan anderen. Je bewaakt niet alleen de kwaliteit van de gerechten die je bereidt, maar ook jouw eigen leerproces. Je zorgt ervoor steeds weer te voldoen aan het verwachtingspatroon van de gast.
Je gaat op zoek naar nieuwe gebieden en doet onderzoek. Alles wat je leert pas je praktisch toe en andersom. Met de kennis die je al hebt gaan wij een stap verder. Werken en leren gaan echt samen.

MELD JE AAN!


SNEEK

Werk maken van je passie! Bij ROC Friese Poort kun je ontdekken wat jouw passie is. Je krijgt de ruimte om je eigen weg te kiezen. We helpen je om je te verbinden. Aan vakkennis, jouw eigen talenten en waarden, en de mensen en wereld om je heen.

Elke verbinding laat je groeien op jouw eigen unieke manier, in je vak en als mens. Heb je je passie ontdekt, dan maken we er samen werk van. Wil jij als kok verder kijken dan de keuken alleen, klaar zijn voor de toekomst en een keuze hebben in waar je gaat werken? In deze unieke niveau 4 opleiding Gespecialiseerd kok/Dutch Cuisine ga je onder andere op zoek naar nieuwe gebieden en doet onderzoek. Alles wat je leert pas je praktisch toe en andersom. Met de kennis die je al hebt gaan wij een stap verder. Werken en leren gaan echt samen. De opleiding is nieuw en gebaseerd op de 5 principes van Dutch Cuisine van SVH Meesterkok Albert Kooy. De Dutch Cuisine opleiding legt een direct verband tussen boer en tuinder, onze geschiedenis, onze gezondheid en de gastronomie. De opleiding draagt bij dat Nederland een wereldwijd gidsland wordt op het gebied van duurzaam eten en gezondheid.

 

STUDENTEN AAN DE
KOKSOPLEIDINGEN
ZIJN DE CHANGE-
AGENTS

Willen wij de komende generaties gezond houden en een leefbare aarde garanderen, dan is een actieve en gefundeerde grondhouding gewenst, te beginnen in het onderwijs. De huidige studenten aan de koksopleidingen zijn de toekomstige change-agents. Deze chefs van de toekomst vormen de eerste primaire doelgroep binnen het onderwijs waar Dutch Cuisine zich op richt.

Showcase

Unieke Dutch Cuisine opleiding van start

In de unieke niveau 4-opleiding Gespecialiseerd kok/Dutch Cuisine staan onder andere op het menu: ‘wat is duurzaam en gezond’, ‘hoe belangrijk is de bodem’, ‘bereiding van kop tot staart en ‘no waste’.

 

Dutch Cuisine in het onderwijs

Op het Willem I College in Den Bosch en op het ROC Friese Poort in Sneek zijn de eerste niveau 4 opleidingen Gespecialiseerd Kok | Dutch Cuisine van start gegaan. “Met deze unieke opleiding motiveren wij studenten om mee te werken aan de horeca en keuken van de toekomst en mee te denken over actuele voedingsthema’s zoals transparantie, voedselzekerheid, duurzame productie, gezondheid en consumptie”, aldus Twan Musters, opleidingsverantwoordelijke kok niveau 2, 3 en 4 van het Koning Willem I College.

Het Koning Willem I College en ROC Friese Poort hebben de opleiding ontwikkeld in samenwerking met SVH Meesterkok Albert Kooy. De opleiding is zowel in Den Bosch als in Sneek te volgen. Centraal in de opleiding staan vijf door Albert Kooy ontwikkelde principes van Dutch Cuisine. Deze Dutch Cuisine filosofie is 100% duurzaam en toekomstgericht met winst voor iedereen: producent, consument en aarde. Studenten doen tijdens de opleiding werkervaring op in restaurants en deels ook bij cateringbedrijven. Zo krijgen deze koks van de toekomst een breed toekomstperspectief.

Vertegenwoordigers van beide horecaopleidingen zijn er trots op dat ze deze opleiding gezamenlijk hebben ontwikkeld. Gerard Voskuilen, coördinator leerbedrijf en praktijkdocent ROC Friese Poort: “Deze opleiding is een meerwaarde voor onze studenten. Ze worden breder inzetbaar en we spelen in op de toenemende behoefte aan anders werkende koks”. Zowel het Koning Willem I College als ROC Friese Poort bieden al niveau 2 en niveau 3 koksopleidingen aan, gebaseerd op Dutch Cuisine.

Projecten

Opmars Dutch Cuisine in het onderwijs
In het najaar van 2017 zijn het Koning Willem I College en het ROC Friese Poort gestart met de niveau 4-opleiding ‘Gespecialiseerd kok | Dutch Cuisine’, een bbl (beroepsbegeleidende leerweg)-opleiding gericht op de toekomst van en voor koks.

De horeca-opleidingen van het Koning Willem I College in Den Bosch behoren al jaren tot de beste in Nederland. Het koksonderwijs is gebaseerd op de vijf principes van Dutch Cuisine, die voortkomen uit het gedachtegoed van SVH Meesterkok en Dutch Cuisine Chef Albert Kooy. Ook de koksopleidingen van ROC Friese Poort zijn op deze uitgangspunten gebaseerd, net als het mbo-hbo leerbedrijf Stones in Emmen.

De start van deze nieuwe Dutch Cuisine opleiding is een nieuw hoogtepunt van de opmars van Dutch Cuisine in het onderwijs. Over de opmars van Dutch Cuisine in het Nederlandse koksonderwijs verscheen het volgende artikel op Misset Horeca.

Implementatie van duurzaamheid in koksopleidingen
In opdracht van DuurzaamDoor (Rijksdienst voor ondernemend Nederland) deed Dutch Cuisine in 2015 en 2016 onderzoek naar duurzaamheid in Nederlandse koksopleidingen. De resultaten zijn gepubliceerd in het rapport: ‘Onderzoek naar implementatie van duurzaamheid in de koksopleidingen van Nederland’. In dezelfde periode vonden diverse inspiratieworkshops voor horeca-docenten plaats.

Smaaklessen
Proeven, ruiken, horen, voelen en kijken: met al hun zintuigen verkennen kinderen het dagelijkse eten! Smaaklessen is een uniek lesprogramma over eten en smaak voor groep 1 t/m 8 van de basisschool. Het beleven van voedsel staat centraal. Door Smaaklessen krijgen kinderen flink wat kennis over eten én ervaring met gezond en duurzaam kiezen. Smaaklessen sluit hiermee goed aan bij het gedachtegoed van Dutch Cuisine. De nieuwsgierigheid en interesse van kinderen naar hun eten wordt gewekt. Weten waar je eten vandaan komt helpt om bewuste, gezonde keuzes te maken. Kijk voor meer informatie op www.smaaklessen.nl.