Amsterdamse horeca luidt de noodklok

Geplaatst op

Amsterdamse Horeca zwaar getroffen door coronacrisis. Het aantal boekingen in Amsterdamse hotels en restaurants is tot een dieptepunt gedaald en het aantal annuleringen neemt sterk toe. Horeca Nederland Amsterdam vraagt noodsteun aan de politiek. ‘Dit wordt een ramp.’

Zo moet de eerder dit jaar ingevoerde toeristenheffing van drie euro per persoon per nacht in de ijskast, en moeten er noodkredieten komen voor bedrijven die dreigen om te vallen.

“Alleen al in de eerste negen dagen van maart ligt de bezettingsgraad in de Amsterdamse hotels 30 procent lager,” zegt hotelier Nico Evers, die als bestuurder bij Horeca Nederland de hotelsector vertegenwoordigt. Volgens de organisatie wordt Amsterdam momenteel zwaarder getroffen dan de rest van het land. Maandag hield Hotel Pontsteiger, in de gelijknamige kolos aan het IJ, de deuren al gesloten (beeld: Lin Woldendorp).
De coronamalaise treft niet alleen hotels. Een eerste rondgang langs Amsterdamse restaurants leert de branchevereniging dat die inmiddels 30 procent omzet missen. “En vrijwel alle evenementen met meer dan 100 deelnemers worden afgeblazen of uitgesteld.”

Realistisch RIVM
De branche looft het realisme van het RIVM, dat vooralsnog geen reden ziet om te adviseren evenementen af te blazen, zoals in onder meer Zwitserland, Frankrijk en Duitsland gebeurt. Daarentegen hekelt Horeca Nederland de overheid. “De overheid moet veel meer rekening houden met dit soort scenario’s. Er is van uitgegaan dat het altijd maar beter gaat in de horeca, maar nu zie je daarvan het gevolg. En als het slecht gaat met de horeca, dan gaat het slecht met de stad.”

Meer lezen over dit onderwerp? Het hele artikel vind je op de website van het Parool.